...Avagy a tökéletes ízek kalandos felkutatása...
Anthony Bourdain nevével, először a TV Paprikán találkoztam. Teljesen véletlenül futottam bele a műsorába és egyből megfogott! Egy vézna szakács csávó, akinek az alkohol és a cigaretta a másik szenvedélye a főzésen kívűl, de ami igazán megfogott benne az a nyers GONZÓSÁG! Nagyon hasonlít a stílusa Hunter S. Thompsonéra /a.k.a. Dr. Gonzo/ ő pedig a szmélyes kedvencem! Ha jók az információim, eddig három könyve jelent meg kis hazánkban. Most az Íz-Világjáróról szeretnék írini, ezen kívűl van még a Konyhafőnök vallomásai és a Francia Bisztrókonyha.
Az Íz-Világjáró, gyakorlatilag a Tv Paprikán futó/futott sorozat leírt változata, természetesen a könyv sokkal részletesebben tárgyalja az egyes állomásokat. Mr. Bourdain arra a szerintem lehetetlen nyomozásra vállalkozott, hogy felkutassa a világban a legtökéletesebb gasztronómiai egyveleget, magyarul egy olyan ételt, vagy ételsort, aminek elfogyasztása után nyugottan le is lőhetnek! Véleményem szerint, ez annyira szubjektív dolog, hogy már-már esélytelen. De ha az is, mindezt úgy írja le, hogy tényleg elhiszed neki, hogy az a világ lektökéletesebb étele a világon! Mindemellet poénos, és még tanulni is lehet belőle ami a gasztronómiát illeti!
Egy idézettel fejezném be a könyvből:"...Volt folyami rák padlizsánkaviárral, olivaolajjal és petrezselyemmel, majd egy félelmetesen csípős, ám becsapósan egyszerű ételköltemény, amilyet még sosem láttam, sőt nem is hallottam róla: friss kacsatojás, a fehérje és a sárgája érintetlenül, egészben kivéve a héjból, szarvasgombaolajjal és kacsazsírral műanyag fóliába csomagolva, majd enyhén finoman buggyantva, ezután kicsomagolva és tálalva, vadgomba duxelle-lel (francia ételízesítővel) és egy leheletnyi szárított virslivel megszorva..."
Nos ilyen, és ehez hasonló ételkölteményekről olvashatunk, néha cinikusan néha pedig az egekig magasztalva.